In de eerste helft van de zwangerschap zijn er al een aantal zaken die je dient te regelen. Laat je huisarts weten dat je zwanger bent. Licht je zorgverzekeraar in en controleer je verzekeringsvoorwaarden. Bekijk of je een kraampakket via de verzekeraar toegestuurd krijgt of dat je dit pakket zelf dient te verzorgen. Hieronder staan nog een paar belangrijke regelzaken.
Zwanger!
Regelzaken
Kraamzorg
Vraag tijdig kraamzorg aan, liefst voor de 20de week van je zwangerschap. Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg, mits je vroeg in de zwangerschap kraamzorg via de ziektekostenverzekering aanvraagt. Het minimumaantal uur waarop recht bestaat is 24 uur, te verdelen over 8 dagen. De kraamzorg wordt geïndiceerd volgens het landelijk indicatie protocol (LIP). De kraamverzorgende assisteert ons bij een thuisbevalling en zorgt na de bevalling voor jou en je kind. Zij verricht de nodige medische controles bij jou en je kind in de eerste week na de geboorte en ondersteunt jou in je herstel, bij de (borst)voeding en in de zorg voor je kind. Laat je verzekeraar weten bij welk kraambureau je de kraamzorg wil regelen. Er zijn diverse aanbieders van kraamzorg in onze regio. Je kiest zelf bij welke kraamzorgorganisatie je jezelf laat inschrijven
Zwangerschapverklaring
Je werkgever kan je om een zwangerschapsverklaring vragen. Met een zwangerschapsverklaring kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Je kunt de verklaring aan ons vragen. Wij zullen de verklaring voor je maken en ondertekenen.
Erkenning, naamgeving en ouderlijk gezag
Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, is automatisch (wettelijk) de vader. In andere gevallen kan de vader het kind erkennen. Dit moet wettelijk vastgelegd worden, dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente. Hiervoor ga je samen naar het gemeentehuis. Er wordt dan een akte van erkenning opgemaakt. Het is aan te raden de akte van erkenning op te laten maken voor de 24ste week van de zwangerschap. Neem voor deze afspraak allebei een geldig legitimatiebewijs mee. Ook duomoeders kunnen het kind erkennen. Op het moment van de erkenning bepaal je ook de achternaam van jullie kind (die van de moeder, vader of duomoeder). Deze achternaam is ook voor al jullie toekomstige kinderen.
De kosten voor de procedure van de erkenning is gratis maar aan het opvragen van de benodigde documenten bij de gemeente zijn wel kosten verbonden.
Door erkenning is de vader nog geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor zal ouderlijk gezag aangevraagd dienen te worden. Met het ouderlijk gezag kan je partner beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van jullie kind. Het aanvragen van het ouderlijk gezag gaat via de rechtbank en kan pas na de geboorte van jullie kind. Wil je nog meer informatie lezen over erkenning en ouderlijk gezag dan kun je dit vinden op de website van de Rijksoverheid.