Skip to main content

Bevallen

Badbevalling

In bad kan je makkelijk verschillende houdingen aannemen, omdat je geen zwaartekracht voelt. Het water heeft een ontspannende en pijnstillende werking. Daarnaast is de kans op inscheuren kleiner door betere geleiding en verweking van het perineum.

Het beste moment om in het water te gaan, is bij frequente weeën die om de 3-4 min komen. Op dat moment kom je namelijk in de actieve fase. Hierin worden de weeën sterker en is de pijnstillende werking van het water het grootst. De temperatuur van het bad is het aangenaamst voor jou en je baby rond 37 graden.

Belangrijk is om naast het bad ook een badthermometer aan te schaffen, zodat we de temperatuur van het water in de gaten kunnen houden. We raden aan om in de buurt van het bad ook een bed te plaatsen, als het nodig is, kun je hier direct op liggen.

Bevalbad kopen of huren

Een normaal bad is over het algemeen te smal om in te bevallen. In een bevalbad heb je meer ruimte en dus bewegingsvrijheid. Hierdoor is het mogelijk om eventueel samen met je partner in het bad de weeën op te vangen. Online is een groot scala aan bevalbaden. Bij onder andere Bevallingsbaden kan je een speciaal bevalbad  kopen of  huren. Mocht je twijfelen over de grootte van je bad, maak dit dan met ons bespreekbaar.

Als je poliklinisch wilt bevallen bij geboortecentrum Rhena is een badbevalling ook mogelijk. Bevallen in bad kan alleen onder begeleiding van de eigen eerstelijns verloskundige en niet bij bevallingen onder medische begeleiding. Het ‘badpakket’ kost €85 en kan worden geregeld via de balie van het Geboortecentrum of de dienstdoende verpleegkundige. Betalen kan met pin. Er zijn twee bevalbaden beschikbaar.