Skip to main content

Algemene adviezen

Voeding

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet te eten voor 2. Want je lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op als je zwanger bent en gaat er efficiënter mee om. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar je beweegt vaak ook minder.

Als je gevarieerd eet, volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Het is ook goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Was groente en fruit goed voor gebruik en zorg dat de koelkast regelmatig schoongemaakt wordt. Daarnaast is het belangrijk om veel te drinken: zo’n 2-3 liter per dag.

Wat kun je het beste wel of niet eten nu je zwanger bent? Een aantal dingen op een rijtje:

  • Rauw vlees, rauwe vleeswaren en puur orgaanvlees kun je beter niet eten. Voorbeelden: lever, biefstuk, carpaccio, filet americain, salami, rosbief en rauwe ham. Producten die orgaanvlees bevatten, kun je in beperkte mate eten. Leverworst of paté, maximaal 1 broodje per dag.
  • Vis is gezond, maar het moet wel vers zijn (dus of diepgevroren of gekocht bij een viswinkel). In vis zitten vetzuren die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen aan niet meer dan twee keer per week vette vis te eten omdat er ook schadelijke dioxinen in vis zitten. Voorbeelden van vette vis zijn: zalm, makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en forel. Het eten van roofvissen als snoekbaars, haai, koningsmakreel, verse tonijn, zwaardvis, marlijn, wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren wordt afgeraden. Ook gerookte vis uit de koeling (gerookte zalm, paling) kun je beter laten staan.
  • Producten gemaakt van rauwe melk mag je niet eten. Kazen gemaakt van gesteriliseerde of gepasteuriseerde melk mag je gewoon eten. Producten die van rauwe melk zijn gemaakt, herken je aan de tekst ‘au lait cru’ op de verpakking. Ook rauwe eieren of producten die deze bevatten, kunnen beter niet gegeten worden tijdens de zwangerschap. Voor alle rauwe producten die je beter niet kunt eten in de zwangerschap geldt dat je ze wél kunt eten indien je ze door en door verhit.
  • Drink niet te veel cafeïne. Het advies volgens het voedingscentrum is maximaal 1 kopje koffie per dag. In koffie zit 85 milligram cafeïne per kopje, in zwarte thee ongeveer 40 en groene thee 20 milligram
  • Drink niet te veel vruchtensappen. Deze vloeibare suikers worden snel opgenomen en kunnen voor een flinke toename van je gewicht zorgen.

Het wordt afgeraden om te lijnen in de zwangerschap.
Voor uitgebreide informatie over gezond eten in de zwangerschap: zie
Factsheet voeding en zwangerschap